Megfázásra, köhögésre, és fájdalmas légcsőgyulladásra például az anyukám mindig disznózsírt kent a mellkasunkra, ha a tesómmal betegek voltunk. A zsírra egy kis fólia / nejlon került, arra egy forró vízbe mártott törölköző, majd újabb nejlon, és a meleg paplan. A kezelés mindig hatott, s a betegség néhány nap alatt levonult. A napokban mi is kipróbáltuk a disznózsíros pakolást, és mondjon bárki bármit - hatott! Úgyhogy minden sorstársunknak melegen ajánlom!
A másik ilyen praktika a hagymatea, amit soha életemben nem főztem, noha tudtam, legalább olyan sokat segíthet, mint a disznózsíros pakolás. Két nap távlatából pedig azt mondom, a hagymatea csodát tesz! Száraz és hurutos köhögésre, légcső- és gégehurutra, felső légúti panaszokra kitűnően alkalmas, olcsó, és néhány perc alatt elkészül. Leírom, hogyan.
Hagymatea - köhögésre
Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 evőkanál (nád)cukor, 6 dl vízFogyasztás előtt: 1 evőkanál akácméz
Elkészítés:
1.) A vöröshagymát megmossuk, leszedjük a külső, saras héját (de lehet, hogy tiszta, és akkor le sem kell szedni!), majd félbevágjuk, és kiszedjük a belsejét úgy, hogy a vörös héjban maradjon 1 réteg hagymahús is.
2.) A cukrot karamellizáljuk (megolvasztjuk, és kicsit hagyjuk habozni), majd felöntjük a vízzel, beletesszük a húsos hagymahéjakat, és takarék lángon felforraljuk. 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt, és 15 percig hűlni hagyjuk.
3.) Kihalásszuk a hagymát a vízből, és a kész teát leszűrve poharakba töltjük (2 pohárnyi lesz belőle), majd 1-1 kanál akácmézet keverünk a teába, amikor már langyosra hűlt, és azonnal fogyasztjuk. Nagyon kellemes, őszies íze van, és egyáltalán nem hagyma ízű, inkább talán az almára hajaz, legalábbis mézzel ízesítve. Este, lefekvés előtt is érdemes egy bögrényit inni, hogy elkerüljük a visszintes helyzetben üzembiztosan ránk törő, rohamokban jelentkező, ugató köhögést. Így reggel fogunk köhögni, könnyen, mondhatni, produktívan. :-)
Hagymaleves - köhögésre
Hozzávalók: 2 vöröshagyma belseje (ami a teakészítés után megmaradt) + 1 vöröshagyma, egy teáskanál libazsír, erőleves, apróra vágott, friss petrezselyemLevesbetétnek: pirítós kenyér, olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma áttörve, só
Elkészítés: 1.) A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés libazsíron megpirítjuk.
2.) Felöntjük erőlevessel, és 15 perc alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, és azonnal tálaljuk.
3.) A levesbetéthez megpirítjuk és felkockázzuk a kenyeret, és egy kis tálban összekeverjük az áttört fokhagymát egy kis olívaolajjal, és megszórjuk. Mindenki kedvére szórhat a levesebe pirítóst, vagy fokhagymás pirítóst, de magában is nagyon finom, és hatékonyan segít a felső légúti gyulladások leküzdésében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése