Csökkenti az allergia okozta tüneteket
Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét. Nézzük, mitől olyan különleges! Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását).
Magas szénhidráttartalma miatt remek energiaforrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra
a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak.
a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak.
Magas a vitamintartalma : B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést).
Gazdag ásványianyagokban : kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink. Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkezo szabad gyököktol védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színu mézek mutatnak erosebb antioxidáns jelleget)
Megszépíti a hajat és a bort : felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát.
Apiterápia a méhészeti termékek gyógyhatásai
A méhek által a virágokról gyűjtött nektár képezi azt a szénhidrátforrást,
amit a méhek garatmirigyeik váladékának segítségével könnyen emészthető szőlő- és gyümölcscukorrá alakítanak.
Ezt az átalakított nektárt nevezzük méznek, amely a gyümölcs- és szőlőcukor mellett még tartalmaz (változó mennyiségben)
nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, mag- nézium, stb.), grammonként mikrogrammnyi mennyiségben a B-komplexhez tartozó vitaminokat is
Méz és összetevőinek hatásai
-erősítő, energiaadó
Ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni,
és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak).
Az erejét visszanyerő ember hangulata, közérzete is javul Bővebben>>
Méz Jótékony hatásai
Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját (gyorsan romló híg cukoroldat) gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák.
Erősítő, energiaadó
Az erejét visszanyerő ember hangulata, közérzete is javul.
idült garatgyulladásnál napi 1 kk. méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz
mandulagyulladásnál a méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül (főként akác-, gesztenye-, hárs-, hagymaméz)
a méz baktérium- és vírusellenes is, természetes módon erősíti az immunrendszert (baktériumos hasmenés, meghűlés, influenza)-elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó
gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúserek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmuszavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás)
májvédő szer (a máj működéséhez szőlőcukrot szolgáltat)
vitaminok, ásványi anyagok, enzimek--TÖBB MINT A FEHÉR CUKOR!!(tápegész élelmiszer)
nyugtató hatása is van
A gyógyhatásokat fizikai és kémiai elemzések is alátámasztják.
A gyógyteákat cukor helyett mézzel édesítsük!
Amennyiben allergiások vagyunk valamilyen növény virágporára, óvatosság ajánlott!
(bár többször az tapasztalható, hogy a belsőleg (szájon át) szedett virágpor nem vált ki allergiás tüneteket)
A méz ásványi anyagai és a hatásaik
A mézben található ásványi alkotórészek aránya viszonylag alacsony (0,17 %), a mért szélső határok 0,02 és 1,00 %. A sötét színű és édesharmat típusú mézfajták ásványi alkotókban gazdagabbak: White vizsgálatai szerint a virágmézek ásványianyag-tartalma 0,15, az édesharmatmézeké 0,96 % volt. Az ásványianyag-tartalomra a talaj összetétele is befolyással van. Magyarországon általában a világos színű, ásványi alkotókban viszonylag szerény méztípusok dominálnak. A mézben legnagyobb mennyiségben a kálium van jelen; ezt követik mind kisebb mennyiségben a kén, a klór, a kalcium, a foszfor, a szilícium-dioxid, a magnézium, a nátrium, a vas, a mangán és a réz. Általánosságban megállapítható az, hogy a napi szükséglethez képest a méz ásványianyag-tartalma nem túl magas.
A mai magas életszínvonalnak és a fejlett, részben megelőző jellegű orvosi ellátásnak köszönhetően a szervezet a napi táplálékból vagy más módon hozzájut az alapvető ásványi anyagokhoz. A méz fogyasztása kismértékben mégis fokozza az ásványianyag-bevitelt, ami feltétlenül előnyös.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése