Sárgarépa, alias murok
A sárgarépában jelentős mennyiségű béta- karotin található.
Ha valaki sok sárgarépát (sok béta- karotint) fogyaszt,
jelentősen csökken a rák kialakulásának veszélye. Amerikai
kutatók 2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven
keresztül. 30 éve dohányzó férfiaknál, akik a legalacsonyabb
béta-karotin- tartalmú táplálékot fogyasztották, nyolcszor
nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a
legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú
táplálkozás csökkenti a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-,
a prosztata -, a húgyhólyag-, a méhnyakrák kialakulásának
veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet,
és segít a székrekedés
megelőzésében. Kiemelkedően sok karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa
vagy 2 dl rostos
sárgarépalé fogyasztása ajánlott. Kalóriaérték: 100 g / 26 kcal / 110 kJ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése